Home » Blog
influentele-bucatariei-argentiniene

Bucataria Argentina si influente culturale: calatorie gastronomica26.02.2024

Bucătăria argentiniană și influențele culturale: o călătorie gastronomică în istoria țării  

Într-o aventură culinară inedită, vă invităm să descoperiți farmecul și complexitatea bucătăriei argentiniene, o odă gastronomică adusă istoriei pline de culoare a continentului sud-american. De la clasicele fripturi de vită până la preparate mai puțin cunoscute, veți avea ocazia să învățați despre feluri de mâncare argentiniană și despre complexitatea experienței culinare contemporane din țara tangoului și a vinurilor cu pasiune.

 

Originea bucătăriei argentiniene

 

Influențe istorice și culturale

Bucătăria argentiniană este rezultatul unei combinații complexe de influențe istorice și culturale, reflectând diversitatea poporului argentinian. Înainte de sosirea coloniștilor europeni, popoarele indigene Quechua și Mapuche au avut un impact semnificativ asupra alimentației și a tehnicilor de gătit. Ingrediente precum quinoa, porumbul, cartofii și carne de guanaco sau vicuña au fost integrate în gastronomia argentiniană.

Odată cu sosirea spaniolilor în secolul al XVI-lea, au fost introduse numeroase ingrediente europene în Argentina. Carnea de vită, de exemplu, a devenit o parte esențială a dietei, ibericii fiind mari crescători de vite. În secolul al XIX-lea, un număr semnificativ de imigranți italieni s-au stabilit în Argentina și adus cu ei rețete tradiționale de paste și pizza. 

Populația afro-argentiniană din perioada colonială a contribuit semnificativ la diversificarea bucătăriei argentiniene, prin condimente și tehnici de gătit exotice, de inspirație creolă și arabă. La acestea se adaugă influențe indiene și asiatice, într-un adevărat atlas gastronomic și cultural, care face din bucătăria argentiniană un spectacol al excelenței culinare.

 

Ingrediente caracteristice în bucătăria argentiniană

Bucătăria argentiniană este cunoscută pentru utilizarea generoasă a cărnii de vită, gătită sub formă de grătar (Asado) sau în diferite rețete tradiționale, în funcție de regiune. Printre cele mai populare ingrediente din mâncăruri argentiniene se numără chimichurri, un sos condimentat și ușor acrișor, folosit pentru preparate pe grill. Vedeți meniul Argentinian Steakhouse și alegeți preparate înnobilate de această salsa argentiniană preparată din măsline, oțet, usturoi, ierburi proaspete (pătrunjel, oregano), ardei iute și sare.

Un alt ingredient din bucătăria argentiniană este făina de mălai (harina de maíz), folosită pentru a prepara polenta sau humita (mălai cu umplutură). Alături de preparatele de vită din Argentina puteți savura garnituri de cartofi, tomate, porumb și ardei iuţi, pentru o experiență culinară plină de arome și savoare.

 

Tradiții gastronomice argentiniene

 

În țara tangoului, masa reprezintă un ritual social care îmbină tradițiile culinare cu ritmuri vesele și dansuri spectaculoase. Spiritul latin este exprimat prin bucuria de a petrece timp împreună cu familia și prietenii, pentru a celebra viața, natura generoasă. Tehnica de preparare a cărnii Asado, faimosul grătar de vită din Argentina sau prânzul de duminică reprezintă momente când toți ai casei se reunesc în jurul mesei îmbelșugate.

Băuturile tradiționale argentiniene, precum Mate și vinul Malbec sunt elemente de bază în cultura culinară a țării. Mate este o băutură preparată din frunzele arbustului de yerba mate, fiind asociată cu ospitalitatea și prietenia. Vinul Malbec, produs în regiunea Mendoza este cunoscut în toată lumea pentru gustul său bogat și aromele de fructe roșii și negre.

 

Mâncăruri argentiniene tradiționale

Așa cum vă așteptați, din colecția de preparate culinare argentiniene nu putea lipsi carnea de vită. În timpul unui Asado, carnea este gătită pe un grill special numit parrilla, pe care se pun diferite cărnuri: coaste, mușchi sau chorizo. Tehnicile de gătit variază, dar în general, carnea este marinată în chimichurri și gătită la foc lent. Alte mâncăruri tradiționale din Argentina sunt pateurile cu carne empanadas, gratin de pui pastel de pollo, tocană locro sau puchero și alte feluri pe care să le încercați la noi, în restaurantul Argentinian Steakhouse, pentru o întâlnire savuroasă cu bucătăria argentiniană.

Dulciurile și deserturile sunt la fel de variate și delicioase ca și celelalte preparate din bucătăria argentiniană. Dulce de leche, un fel de caramel, este un ingredient esențial în multe dintre deserturile argentiniene, fiind folosit în prăjituri, înghețată și alte dulciuri. Un exemplu popular este alfajores, o prăjitură umplută cu dulce de leche, care se servește adesea la ceai sau cafea.

 

 

Influențe internaționale și fusion culinar în bucătăria argentiniană

 

Bucătăria argentiniană este rezultatul unei combinații complexe de influențe istorice și culturale, ce includ elemente indigene, de exemplu quinoa, porumbul și cartofii și carne de guanaco sau vicuña. Moștenirea culturală spaniolă se regăsește în tehnicile de preparare a cărnurilor de vită din Argentina. Există însă și elemente de fusion culinar ce reinventează mâncarea argentiniană.

Sushi argentinian reprezintă o combinație originală de rețete culinare japoneze cu ingrediente locale: carne de vită din Argentina sau fructe de mare. Matambre a la Pizza este un preparat cosmopolit, realizat din cărnuri (matambre) acoperite cu ingrediente de inspirație italiană: mozzarella, măsline, roșii, oregano. Tot mai populare sunt meniurile tip Nikkei, ce îmbină gastronomia asiatică și cea sud-americană. 

Influențele contemporane în bucătăria argentiniană se remarcă și prin fusion cuisine de inspirație mediteraneană: empanadas cu umplutură de brânză feta și ierburi aromatice, grătar de pește cu topping de chimichurri, carpaccio de vită din Argentina cu ulei de măsline și parmezan ș.a. Iar pentru un touch modern, o mâncare argentiniană tradițională poate fi reinventată cu sosuri și condimente internaționale. Veți regăsi în ofertele restaurantelor argentiniene salsa și garnituri cu pesto, curry sau chutney.

Vreți să savurați cele mai bune preparate din bucătăria argentiniană, cu un touch contemporan? Rezervați un loc! Restaurantul Argentinian Steakhouse vă oferă Pulpo Provenza, antricot de vită cu sos de piper verde, cocoș de munte marinat în chimichurri, alfajores, chocotorta și alte specialități culinare delicioase.

Adresa
Timisoara
Strada Suceava nr. 10
Telefon
Informatii si rezervari
Adresa de email
Adresa de email
© Copyright 2024, Argentinian Steak House