Home » Blog
asado-vita

Asado argentinian: ritualul și tradițiile grătarului sud-american23.02.2024

Asado este mai mult decât un mod de a găti carnea, reprezintă o tradiție culturală, un ritual social înfăptuit în jurul focului. În timp ce jarul mocnește și carnea se frăgezește lent, poveștile și râsetele își găsesc locul, într-un cadru cald și primitor. Descoperiți detaliile despre Asado, această artă culinară ce dă savoare meselor alături de cei dragi!

 

Originile și istoria grătarului Asado

 

Istoria și cultura gastronomică a Argentinei cuprind referințe vechi despre Asado, care înseamnă în spaniolă „fript”, „prăjit”, „friptură”. Originea sa este în tradițiile gaucho, acei cowboys sud-americani ce stăpâneau pampasul acum mai bine de două secole. Ei pregăteau carnea de vită argentiniană sub cerul liber, la foc deschis. Deși a început ca o simplă metodă de gătit, Asado a evoluat spectaculos, iar astăzi reprezintă un ritual complex și rafinat.

Schimbările în pregătirea grătarului argentinian Asado nu au fost doar de tehnică, ci și de ingrediente. Istoria Argentinei este marcată de colonizări și sosirea multor populații europene, asiatice, africane. Cu timpul, au fost introduse elemente noi în prepararea Asado, precum carnea de porc și de miel, chiar și pește, fructe de mare, legume. Acest fapt subliniază diversitatea și adaptabilitatea gastronomiei argentiniene, capabilă să îmbogățească și să reinventeze tradiții culinare.

 

Semnificația culturală și socială a Asado în Argentina

 

Asado nu este doar mâncarea națională a Argentinei, ci și un pilon al vieții sociale. Rolul său în cultura argentiniană este atât de profund, încât este folosit ca un simbol al unității și ospitalității în timpul sărbătorilor și evenimentelor familiale.

Aceste adunări, cunoscute sub numele de „asados” reprezintă ocazii de a petrece timp împreună cu cei dragi și de a onora călătorii de peste mări și țări. Asado este un liant social, o declarație de ospitalitate, o expresie complexă a culturii argentiniene, de la rețete tradiționale, până la cântece și dansuri populare.

Asado reprezintă un ritual cu reguli bine stabilite: cum se alege carnea, cum se pregătește focul pentru Asado, ce feluri de mâncare argentiniană sunt servite, care este rolul fiecărei persoane în procesul de pregătire și servire a specialităților culinare.   

 

 

Tehnici de preparare a grătarului argentinian Asado

 

Alegerea cărnii pentru Asado reprezintă o etapă importantă în pregătirea grătarului argentinian. Carnea de vită este cea mai populară opțiune, dar sunt și variante de Asado cu carne de vițel, carne de pui, carne de porc ș.a.  Urmează pregătirea grătarului și a cărbunilor. Asado se prepară pe un grătar special, numit „parrilla” și se utilizează doar cărbuni, lemn de stejar sau de mesquite. Reprezintă o adevărată artă aprinderea cărbunilor și distribuirea lor sub grătar, pentru a asigura o gătire uniformă a cărnii. 

Asado se remarcă prin tehnica de pregătire a cărnii. Aceasta nu este condimentată înainte de a fi pusă pe parilla, ci doar este presărată cu sare de mare grosieră în timpul coacerii. Astfel se păstrează gustul autentic al cărnii. Pentru fiecare tip de carne este respectat timpul de gătire și se evită întoarcerea frecventă a cărnii pe grătar, pentru a nu se pierde suculența savuroasă și textura moale.

 

 

Aperitive și garnituri tradiționale pentru Asado

 

Înainte de a se servi Asado, argentinienii pregătesc diverse aperitive tradiționale. Acestea sunt de obicei gustări ușoare, precum empanadas, plăcinte umplute cu carne, brânză sau legume. De asemenea, un alt aperitiv popular este provoleta, o brânză topită, condimentată cu oregano și servită cu pâine. Nu în ultimul rând, choripán, un sandwich picant cu chorizo face deliciul ospețelor în familie și deschide apetitul mesenilor, în așteptarea deliciosului grătar.

Un meniu argentinian pentru Asado cuprinde și garnituri, care pun în valoare aroma cărnii. Sosurile tradiționale de Asado sunt chimichurri (sos condimentat cu pătrunjel, oregano, usturoi, oțet și ulei de măsline) și salsa criolla (sos pe bază de roșii, ardei, ceapă și verdețuri). Alte garnituri pentru Asado sunt cartofii copți, porumbul, ardeii iuți, legumele proaspete sau coapte și ensalada rusa, o salată de cartofi cu morcovi și mazăre.

 

 

Băuturile perfecte pentru a acompania Asado

 

În cultura argentiniană, niciun Asado nu este complet fără băuturile fine, care să pună în valoare gustul cărnii. Printre cele mai populare sunt vinurile roșii argentiniene, precum Malbec, faimos în lumea întreagă, datorită aromei sale complexe și notelor fructate. Alte băuturi tradiționale la Asado sunt fernetul și Yerba Mate, un ceai specific continentului sud-american.

Alegerea băuturii potrivite depinde în mare măsură de tipul de carne servit. De exemplu, carnea de vită cu o textură mai robustă se potrivește de minune cu un vin roșu Malbec, în timp ce o friptură de porc, mai delicată, cere un vin mai ușor, cum ar fi un Pinot Noir. Carnea de pui, pește sau fructe de mare poate fi acompaniată de un Chardonnay bine răcit sau de un cocktail pe bază de fernet.

Servirea băuturilor este la fel de importantă. Vinul roșu, de exemplu, ar trebui servit la o temperatură de 16-18 grade Celsius, pentru a-și dezvălui toate aromele. Yerba Mate se savurează cald, într-un recipient special denumit „mate”, din care se bea printr-un pai metalic „bombilla”. 

Asado reprezintă o experiență culinară unică, pe care merită să o încercați la un restaurant argentinian cu preparate tradiționale și rețete populare, ce respectă tehnicile vechi de gătire și coacere a ingredientelor. Pasional ca un tango argentinian, cu arome puternice și nuanțe fine, grătarul Asado este un prilej de socializare și un mod savuros de a cunoaște cultura sud-americană. Rezervați o masă la Argentinian Steakhouse, restaurantul gurmanzilor și al iubitorilor de viață bună!

Adresa
Timisoara
Strada Suceava nr. 10
Telefon
Informatii si rezervari
Adresa de email
Adresa de email
© Copyright 2024, Argentinian Steak House