Argentina ne ofera placeri culinare distinse si descoperim aceasta tara in fiecare bucata suculenta de steak si Empanadas. Insa nu doar carnea are ceva de spus papilelor noastre gustative. Vinul Malbec a devenit, in cateva secole, una dintre marcile cu renume, iar brand-ul in sine e considerat o senzatie mondiala, de care ne putem bucura cu totii, la Argentinian Steakhouse. Fiindca te afli aici, inseamna ca vrei sa stii mai multe despre acest - vin negru – cum i se spunea in Evul Mediu. Iata cele mai importante lucruri despre vinul cu o istorie de sute de ani.
Iubitorii de vin Malbec sunt familiarizati cu doua aspecte foarte importante: este un vin de Argentina, iar strugurii provin original din Franta. Regiunile aride si foarte insorite din Argentina ofera intregii lumi o proportie covarsitoare de aproximativ 70% din toate vinurile Malbec. Insa putini cunosc faptul ca strugurii Malbec isi au originea in zona Bordeaux. Acolo, datorita climei neprielnice, soiul a migrat catre sud-vestul Frantei, in regiunea numita astazi Cohors. De aici, vestitii struguri au ajuns si la poalele muntilor Anzi, unde argentinienii i-au transformat intr-o comoara nationala. Noptile reci din aceaste regiuni actioneaza ca un soc termic si incetinesc procescul de coacere, iar astfel este retinuta aciditatea lor.
Cu toate ca argentinienii au adoptat vinul Malbec, Franta inca produce si se mandreste cu propria varianta a acestuia. Desigur, exista destule diferente intre produsul final al fiecarei tari, de aceea este foarte usor sa le distingem. In principiu, diferentele dintre un vin Malbec de lume veche si unul de lume noua sunt: un Malbec frantuzesc se vrea a fi mai carnos, rustic si taninos, in timp ce un Malbec argentinian este mai intens in arome, mai copt si mai suculent.
Viile din Argentina sunt situate la o altitudine mult mai mare si ofera note fructate din care distingem prunele sau ciresele negre, alaturi de note flarale precum liliac sau violete. Faimoasele podgorii Luján de Cuyo sau Uco Valley, cu solurile lor bogate in minerale, aduc la viata adevarata aroma.
De pe alta parte, in solurile calcaroase din Franta, viile sapa mai mult pentru a extrage nutrientii necesari, asadar rezulta un strugure mai concentrat si un vin cu arome rustice. Strugurii nu putrezesc datorita brizei oceanului Atlantic, iar caldura Mediteranei le aduce un potential urias de coacere. Aceasta combinatie climatica si maiestria localniciloraduc vinului note de fructi negre de padure, precum afine sau mure, scotand un produs final foarte inchis la culoare.
Malbec de Argentina poate fi descris la gust drept fructata si persistenta. Desi difera in functie de regiune, soiul Argentinian este mai suculent si se bucura de arome mai intense, pe cand cel frantuzesc pare mai carnos, cu un gust rustic. Ambele tipuri includ in profilul de aroma fructele, iar aciditatea trimite spre cafea sau cacao. Malbec de Argentina este un vin rosu, cel mai adesea, dar cu toate acestea, argentinienii produc si un Malbec alb, foarte rar, putand fi considerat chiar in editie limitata.
Somelierii recomanda servirea vinului Malbec la o temperatura de 17-18 grade Celsius, pentru a va putea bucura de el intr-o forma optima. Astfel, il puteti raci sub temperatura camerei, pentru a scoate in evidenta intreaga sa profunzime si savoare. De asemenea, in functie de vechimea sa, vinul Malbec se aereaza sau se decanteaza. Vinurile tinere, adica cele de pana in 5 ani, se aereaza, iar cele vechi de peste 5 ani se decontează.
Soiurile de vin roșu, precum Malbec de Argentina, se potrivesc de miunune cu carnea roșie. Recomandarea noastra este sa il combinatu cu fasii fine de carne de vita, de porc sau de vanat, dar trebuie tinut cont de faptul ca si sosul folosit schimba vinul. De asemenea, puteti asorta vinul Malbec cu preparate blue cheese sau cu legume la gratar, ca si ardei gras, cartofi, rucola, ceapa, sfecla sau chiar andive la gratar. Evitați combinarea Malbec-ului cu peste și sosuri acide, deoarece acestea vor face ca vinul sa aiba un gust plat.
“Soiul Malbec are și alte nume. În Franța, pe lângă Cot, se numește Pressac, Quercy, Auxerrois. La mijlocul secolului al XIX-lea, cultura a venit în Argentina datorită lui Michel Pouget. În această țară a pornit pe o nouă cale de dezvoltare. Aici fructele se coc mai bine, capătă o aromă maximă, culoare și suculență. Suprafața plantațiilor de viță de vie din Argentina acoperă peste 28 de mii de hectare. În provincia Mendoza, 80% din toate plantațiile sunt cultivate. În țară există 22 de clone înregistrate oficial ale soiului. Datorita succesului din Mendoza, Malbec a trecut de la obscuritate la popularitate internationala in doar cateva decenii, transformand simultan Argentina intr-o tara respectata, din punct de vedere al vinului.”